Saturday, December 4, 2010

Ya Allah... Ya Allah...
Ya Allah... Ya Allah...
Ya Allah... Ya Allah...
Ya Allah... Ya Allah...

Di keheningan malam
Tafakur di kesyahduan
Merindui janjiMu Tuhan
Bantuan di perjuangan

Kutitiskan air mata
Taubat segala dosa
Moga terangkat penghijab kalbu
Antara Kau dan aku

Ya Allah ya Tuhanku

Kusujud pada kudratMu
Kuserahkan jiwa ragaku
Pada takdir iradatMu

Pimpinlah daku dalam redhaMu
Kasihi daku dalam rahmatMu
Hanya padaMu aku mengadu

Ya Allah ya Tuhanku

YA ALLAH TA TUHANKU...
SUCIKANLAH HATIKU...
BERSIHKANLAH NIATKU...

BERIKANLAH KEMUDAHAN KEPADAKU UNTUK MENGUCAP DUA KALIMAH SYAHADAH...

DIKALA SAKARATUL MAUT...

MATIKANLAH AKU DALAM HUSNUL KHATIMAH, YA ALLAH, YA RABBI.

Sunday, November 21, 2010

hari yang paling...ntah la...hahaha...

Alhamdulillah... lama gila x update blog aku... memang dah bersawang, berhabuk, berdebu...suci dalam debu...hahahaha... sejak dua menjak ni, rasa x dak mood nk update... sibuk dgn final exam kot... alhamdulillah... aku tinggal lagi 2 paper... dah selesai 3 paper...hahahaha...separuh jalan dah brader oiiii... harapnya dipermudahkan segalanya...

(pagi2 buta ni update blog memang bes...tenet laju semacam je...mcm cipan lari mencari anaknya yg hilang...)

semalam, hari sbtu...20 november 2010... perang yang paling besar yg pernah berlaku dalam hidup aku di UTP... setakat ni la... sebab apa aku kata perang besar??? sebabnya pertama kali aku amek 2 paper final dalam masa sehari... dua dua subject hardcore plak tu... subject critical plak tu... hahahaha...dah la ad masa 3 hri saja nk study dua dua subject tu... memang terbaek arrr... terbaek dari ladang ternakan ayam...hehehehe...

pagi, paper HYDRAULICS... pasai ayaq ja... hahaha... dan alhamdulillah... boleh la brader... dpt la jwb dgn agak cemerlang...hehehe...bukan nk riak...cuma nk habaq saja...hehehe...tp yg x bestnya paper pgi... tahap kesejukkan dia melampau sgt... ak ingt lemak di bdan ak ni dah mencukupi menepis segala particles from air-conditioner....aku ingt kulit ak dh tebal sgt dah dn boleh tahan sejuk... ak p la msuk dewan dgn pakai biasa je la...x dak sweater apa..aku tgk kwn2 ak, semua pakat pakai sweater... dalam hati..."x tahan sejuk tu..." hehehe... sekali, nak amek... x sampai setengah jam dalam dewan, memang otak beku arrr... memang bleh dapat brain freeze... giler arrr...memang sejuk tahap cipan punya... tu la...tdi berlagak...ni dh kena padah dia... tgn tu, dok pegang pnsel, x boleh nk tulis ngn proper... brapa kali ak tarik hingus...kuar balik, tarik lgi...kuar balik...hehehehe... sejuk dia tu sampai wat kulit ak yg lembut ni...(lembut la sgt...) jadi keras semcam je... hehehe... abis2 paper je, trus blah arrr...x tahan doe dok dalm dewan tu lgi... brrrr.....

paper kedua plak... petang tu...2.30 petang... subject PROBABILITY AND STATISTICS.... subject math... tapi paper ni...adussss... waaaa..... sob3.... alhamdulillah...boleh la buat...tpi berlobang lobang je... x pe la... dh lepas, dh buat dah...berserah, tawakkal je la... tapi yg ak x tahan time paper ni...bukan lagi sebb sejuk...ak dh bwk sweater dah...pengajran dri pgi tdi...hehehe... yg x tahannya... ak yg blur jwb paper ni... siap ad lg brader sbelah ak tnya, "azfar, mcm mna nk wat soalan ni??? tolong2...ak x reti.." aik... ak yg x reti ni pon...ad orng bleh tnya ak lgi... ak pn tnjuk la jln kira dia...nseb bek pengawas x nmpk...hahaha... ntah btul, ntah x jln kira tu...huhuhu...tpi agak mnyedihkn jgak la...apa yg aku baca... x msuk...msuk yg ntah ap2... hehehe...sebab aku x baca ap yg msuk tu...hehehe... ok la... aku bersalah...hehehe...

apa2 pon... memang rasa lega cket... 3 paper hardcore dh abis... tggal lg 2 paper yg hardcore jgak la... x pa... rileks2 dlu...santai2 dlu... foya2 dlu... hehehehe...

usah kau pergi membawa duka,
daku di sini di sisimu sentiasa,
bila diriku terseksa kaulah penawarnya,
bila kau terluka dakulah penyembuhnya...

tersemai rindu antara kita,
walau jauh di mata di hati dekat sentiasa,
janji kasihmu kuiikat setia,
cintaku padamu untuk selamanya...

buat dirimu kekasih hati,
bersama menggapai cinta nan suci,
jangan dinodai bisikkan hati,
teguhkan iman melayari bahtera cinta ini...


sori2...iklan sebentar...apa2 pon....

AKU X MAU JUMPA DAH SUBJECT2 NI SEM DEPAN !!!! X MAU !!! X MAU !!! DAN X MAU !!! WAAARRRRGGGGHHHH !!! BLAH ARRRR !!! WAAAAA....X MAU..... CEQ X MAU.... SOB3... T_T...CUKUPLAH HNYA SEKALI AKU JUMPA DEME SMUA NI... AKU NK JMPA KOME YG LAIN PLAK...WAAAAAA....

Saturday, November 13, 2010

sementara atau selamanya~

Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum...
Bunga yang layu pada musim luruh...
Yang dulunya mekar di sinar suria...
Bila sudah kering pasti akan gugur...

YA ALLAH...
TETAPKANLAH...
PELIHARALAH...
REDHAKANLAH...
YA ALLAH...
AKU HANYA MAMPU BERSERAH KEPADAMU...
SETELAH SEGALA USAHA TELAH AKU JALANKAN...
TIADA LAGI YANG MAMPU AKU LAKUKAN...
YA ALLAH...
TABAHKAN HATI HAMBAMU INI...
YA ALLAH...
AKU LEMAH... AKU HINA... AKU RAPUH...

YA ALLAH...
YA ALLAH...
YA ALLAH...


Tuesday, November 9, 2010

Anak Ditampar Ayah Gara-Gara Pakai Tudung

kisah benar yang berlaku di Malaysia, hayatilah dan ambil pengajaran dari cerita ini...

Aku mengeliat sepuas puasnya. Nasib baik takdak siapa nampak cara aku mengeliat. Mahu jatuh saham aku….
Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Airmata terus berlinang. Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung?

Naper abah tak benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk giler. Businessman yang sentiasa sibuk.
Mak aku dah takder. Meninggal dunia lama dah. Sedih sangat sangat.Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar. Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi. Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik kalau aku bertudung.
Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa aku tak nak juga bagi pakai tudung.
Aku sanggup lari dari rumah.Demi kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan ahli keluarga aku yang lain lain. Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!! Aku turun ke bawah. Baru jea nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik.
Aikkkk, apahal bapa balik awal ni
Dalam masa yang sama, aku rasa inilah masa yang terbaik untuk desak bapa aku benarkan aku pakai tudung.

Now or never! Bila bapa aku buka jea pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, aku kata, “”Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!”Bapak aku terus jegil sebesar besarnya. Macam ada api keluar!Pangggggggggggggggg ggg. Bapa aku hayun penampar ke muka aku! Tersepok aku di celah set sofa. “Aduhhhhhhhhhhhhhhh hhhh… . sampai hati daddy! Cheq tau la daddy rasa malu kalau cheq pakai tudung. Salah ka kalau cheq nak tutup aurat cheq? Kalau adik dan abg tak nak… .” Pangggggggggggggggg gggg… .! labuh pelempang ke muka aku sekali lagi sebelum aku abis bercakap.”Hang jangan nak bagi aku malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Hang nak pakai tudung buat apa.

Dah 100 kali aku habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG!!! Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng!Nama hang aku boh “Razali”, tup tup lekat jadi ZAZA sahaja! Memang la dalam rumah ni semuanya tak bertudung sebab adik hang tu lelaki! Abang hang pun lelaki jugak!”.
Aku yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampaq, kena pelempang. Tudung pun tak dapat jugak.SALAH KAH AKU? SALAH KAH AKUUUUUUUU!OOOOO tidakkkkkkkkkkkkk!

moral of the story... KENAL PASTILAH JANTINA ANDA DULU WOI...HAHAHAHAHAHAHAHA...

Monday, November 8, 2010

ayat-ayat power lepas kahwin

artikel dicilok dari facebook kawan ak... sakit perut jugak la tahan gelak baca ayat2 ni...hargh3... ayat-ayat digunakan selepas berkahwin.

Sebelum Tido:
6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah ya, mmmuahhhhh.love u...
6 bulan: Tolong matikan lampu tu kang, silau aah.
6 tahun: Sana la sikit ... Tido kalau tak mengepit tak bole ker???! wat menyemak je...

Pakai Toilet:
6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh, lama pn x pe...
6 bulan: Lama lagi ke ke kt dalam tuh?
6 tahun: GEDEGANG! GEDEGANG! GEDEGANG! (suara pintu kena penerajang), "kalau nak bertapa pi lah gunung ledang sana !!! berak taik batu ka !!!"

Balas SMS:
6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang...
6 bulan: ok, skejap lg smpai la...Trafik jam aah...
6 tahun: x reti2 sabar ka, ha !!! orng tgh penat ni...

Dating process:
6 minggu: I love U, I love U, I love U.muuuaaahhh...
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???

Pulang Kerja:
6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih...
6 bulan : I'm BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??

Hadiah (ulang tahun):
6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni.
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah.
6 tahun: pakai duit u sendirilah apa yg U nak.. i takde duit. ingt I mesin atm ke...

Telefon:
6 minggu: Baby, ada org call u nih..
6 bulan: Eh... Your call...
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH.... ANGKAT AAAAAHHH!!! PEKAK KA....

Masakan:
6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak.Rasa pun sedappp...!!!
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI? X DAK LAUK LAIN DH KA...

Memaafkan:
6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh?
6 bulan: Hati-hati la, nanti jatuh tuh..
6 tahun: Orang dah ckp byk kali pon tak paham2 ka !!!

Baju baru:
6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu..
6 bulan: Lah... Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU??? MEMBAZIR JE...

Merancang Holiday:
6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler... Senang sikit tak perlu naik flight...
6 tahun: JALAN-JALAN??? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!!!

TV:
6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-TUKAR BOLE TAK..??? SAKIT MATA TAU X??!!

huhu...giler la... ngeri gak ak baca...huhuhu....

Monday, November 1, 2010

saja2 update

asslamualaikum buat semua pembaca....(bajet rmai je yg baca blog ak ni....hargh3....)

setelah lama x update blog ni...dah bersawang dah... labah2 siap dh beranak pinak... dah 3 keturunan dah... hahahaha... internet di UTP ni mcm sial cket... memang menguji tahap kesabaran diri ni...

erm...x tahu la nk tulis apa... erm.... nak crita pasal fieldtrip, ish... x bes la... biasa2 ja...x la syok mana pon... nk update pasal exam... lambat lgi....rileks dlu... nak update pasal study, hah....memang x dak update lgsung.... hehehehe... ap2 pon...hidup perlu diteruskan....

lagi satu... ingt kelantan kuat sgt ka... huh... bukan nk sokong negeri sembilan...tapi geram kelantan meleburkan harapan KEDAH untuk ke final piala FA...hahaha...


PULUN KEDAH PULUN !!!

argghhh...x dak idea nk tulis ap...fikiran ku buntu...

Tuesday, October 19, 2010

kenapa perempuan patut berkahwin dgn engineer

Why you should marry an Engineer Let me tell you why girls should eventually marry an engineer over a Law, Management, Arts or Medical School Graduate. He has three distinct advantages over the rest of the graduates.

Advantage 1: Secure lifestyle



An engineer boyfriend can provide you with a secure lifestyle. At 27 years old, an engineer probably has a respectable, stable job that gives him a high income to own a car, invest, have a comfortable life, and get married and buy a house too.




Law graduates are still working as a lowly apprentice in law firm.

Most management graduates have just failed on their first business plan.

The arts graduate is still looking for a job.

And the medical school graduate is still living in a hospital.

Advantage 2: Unmatchable industriousness



An engineer boyfriend will dedicate an unimaginable amount of his time and effort to understand you. Engineers strain really really hard to understand their work. You can believe that they will try really really hard to understand women too, just like how they understand their work, once they believe that you are the one. So even if they don't understand you initially, they will keep on trying. Even if they still do not understand, they will figure out the correct method to keep you happy (e.g. buy diamond ring = 1 week's worth of happiness.) And once they find out the secret formula, they will just keep on repeating it so that the desired results appear.





Unlike the Lawyer who will argue with you.

The Management graduate who will try to control your spending, The Arts graduate who will 'change major'.

And the medical school graduate who will operate on you.

And you know what, it's really so easy to make engineer s believe that You are the 'one'. Say that you like one of their project and they will be hooked to you forever.

Advantage 3: An engineer boyfriend will never betray your trust.

Let me first tell you what is wrong with the rest of the others - The lawyers will lie about everything.

Management graduates will cheat your money.

The arts graduate will flirt, and you probably just look like another cadaver to the medical school graduate.

Your engineer boyfriend is either too busy to have an affair, and even if he does, he is too dumb to lie to you about that. Hence, an engineer is the most secure boyfriend that you will ever find - rich enough, will keep on trying to understand and please you, has no time for affairs, and too dumb to lie to you. plus they r cooler than the others 

Monday, October 18, 2010

mata hati

Pandangan mata selalu menipu
Pandangan akal selalu tersalah
Pandangan nafsu selalu melulu
Pandangan hati itu yang hakiki
Kalau hati itu bersih

Hati kalau terlalu bersih
Pandangannya kan menembusi hijab
Hati jika sudah bersih
Firasatnya tepat kehendak Allah
Tapi hati bila dikotori
Bisikannya bukan lagi kebenaran

Hati tempat jatuhnya pandangan Allah
Jasad lahir tumpuan manusia
Utamakanlah pandangan Allah
Daripada pandangan manusia

~ hayatilah liriknya...amek pengajaran... kalo nk lgi taching, dgr lah lagu ni...kat utube ada... http://www.youtube.com/watch?v=UuS7Hg9ou3Q

Wednesday, October 13, 2010

TANDA-TANDA KEMATIAN SESEORANG

100 hari sebelum kematian:
Ini adalah tanda pertama dari Allah kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

40 hari sebelum kematian:
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arasy Allah. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

7 hari sebelum kematian:
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan.

3 hari sebelum kematian:
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

1 hari sebelum kematian:
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.
Tanda akhir sebelum kematian:
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Kubur/liang lahat Setiap Hari Menyeru kepada Manusia Sebanyak 5 Kali.
1. Aku rumah yang terpencil, maka akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu sholat malam.
3. Aku rumah yang penuh tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawarnya.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nankir, maka banyaklah bacaan Laa illaa ha illallah, Muhammadur Rasulullah?supaya kamu dapat menjawabnya.

sumber : Tausyiahislamiyyah


seram jugak la aku baca artikel ni... betul ke x...wallahua'lam....

Monday, October 11, 2010

yeah....sudah sekian lama x update blog ni... dh bersawang dah...nmpak x sawang ??? kat penjuru sebelah kanan leptop...kat atas tu...nmpak x??? kalo x nmpak, x tau la... x lama dah tu...hargh3.... melawak je...

secara jujurnya...aku pon x tau nk tulis apa ni...x tua nk gebang apa ni... cuba bg idea cket apa yg aku bleh tulis... mesti korang naik boring baca blog ak kan.... " ap la mamat ni mmbebel ni... kata x dak idea nk tulis, bek x yah tulis apa.... ketegaq nak tulis jgak..." hahaha... nak cerita pasal test...x pe la..biarlah rhsia...hehehe... nak gebang pasal kehidupan... x dak la apa2 peristiwa yg spesel yg ak alami kebelakngn nih... smua nmpak biasa ja... huhu...nak bicara soal hati...arghhh....bukan taste ak... lantaklah hati ak nk sedih ka...gumbira ka... buat ap ak nk crita kt orang...x macho la... ngehehe.... nak cerita pasal si dia...uish..lg la x bleh canai2 kat public....bahaya... ngahaha...biarlah Allah, ak, dan dia sja yg tahu... huhu... nak cerita tentang bnda2 ilmiah... aaa...ak x pakar la bab2 crita bnda2 ilmiah ni...hehe... tu pon aku pakai copy paste je dri blog orng...adoi....hehehe.. plagiarism namanya....

last but not least... pesanku kpda penunggang2 mtor di luar sana... kalu lenguh, letih bwak mtor tu... jgn plak buat mcm ni....



memang nmpak mcm x dak apa2....tapi amat bahaya sekali sebab force ditumpukan pada side belah mtor...sedngkn hnya sdikit force di side belah kanan mtor...so, force at the left > force at the right... silap hr bulan boleh trpusing hndle... jtuh tersungkur.... belajaq physics cket hri ni... tapi jgn plak wat mcm ni...


oh tidak... bahaya yeop... kalo tgh dok sedap lnding kaki atas hndle...tiba2 ada keta mncul mai dpn...x dan nk tekan brek bai.. kalo tekan brek depan, boleh ter weikang tu....jatuh tertomoih...hbis muka yg hnsem tu tercium tar jalan.... silap hr bulan boleh patah hidung... tapi, jgn plak wat mcm ni kalo dh boring sgt nek mtor....

ni lg satu gejala di Malaysia... kalo nk wat wheelie pn...wat la sorang2...jgn la libtkan org len..tmbh2 awek....x macho la bro... kalo jtuh..biar la jatuh sorang2... ksian kt awek hg tu kalo jtuh...dia yg jtuh terlntang dlu....boleh patah pinggang tuh... lg satu..kalo nk wheelie pon... pesan la kat awek sruh pakai la bju yg menutupi belakng bwh tu... bahya pakai mmc tu sebb bleh mngganggu kosentrasi pemandu lain..terutama pemndu lelaki...hehehehehehe.... dok asyik syok tengok, silap2 hr bulan mat rempit tu x accidnt, yg accdent driver keta belakang dia... mau x haru... punca kemalngn, leka sebab usya awek merempit...hak3....

jadi, kalo rsa lenguh bwak mtor...singgahlah ke stesen minyak PETRONAS yg brdekatan...


pekena la kopi panaih seround ka.... tidoq la stengah jam ka....bgi fresh cket.... pastu bleh la smbung prjalann menuju destinasi supaya bleh brjumpa orng tersayang dgn selamat...


pandulah dengan cermat...ingatlah orang yang tersayang

p/s : mau letak sign board tu kat jalan raya di Malaysia... bru sedaq cket driver2 di Malaysia nih...


Thursday, October 7, 2010

Fitnah Terbesar yang Akan dibuat Oleh Dajjal

Dajjal adalah seorang manusia dari keturunan Yahudi. Dia bukan Jin atau apajua makhluk lain selain ia sebagai manusia yg ditangguhkan ajalnya “Minal Munzharin” seperti halnya Nabi Isa as yg di angkat oleh Allah swt ke atas langit dan ditangguhkan kematiannya sehingga beliau nantinya turun semula ke atas muka bumi ini lalu beliau akan mati dan di kuburkan di Madinah Al Munawwarah. Sama juga halnya dgn Iblis yg di tangguhkan kematiannya sehingga kiamat nanti.

Dajjal; ayahnya seorang yg tinggi dan gemuk. Hidungnya seperti Paruh burung. Sedangkan Ibunya pula seorang perempuan gemuk dan banyak dagingnya. MenurutImam Al Barzanji ada pendapat mengatakan bahawa asal keturunan bapanya ialah seorang Dukun Yahudi yg di kenali dgn “syaqq” manakala ibunya adalah dari bangsa Jin. Ia hidup di zaman Nabi Sulaiman as dan mempunyai hubungan dengan makhluk halus. Lalu oleh Nabi Sulaiman ia akhirnya ditangkap dan dimasukkan ke dalam penjara. Walau bagaimanapun kelahiran dan kehidupan masa keciltidak diketahui dgn jelas.

Sifat Badannya:

Hadis Huzaifah r.a katanya: Rasulullah s.a.w. telah bersabda: Dajjal ialah orang yang buta matanya sebelah kiri, lebat (panjang) rambutnya serta dia mempunyai Syurga dan Neraka. Nerakanya itu merupakan Syurga dan Syurganya pula ialah Neraka (Hadis Sahih Muslim)

Ada beberapa ciri perawakan Dajjal yg disebutkan dalam Hadis Rasulullahsaw, diantaranya:

Seorang yg kelihatannya masih muda; Berbadan Besar dan agak kemerah-merahan; Rambutnya kerinting dan tebal. Kelihatan dari belakang seolah-olah dahan kayu yg rimbun.

Dan tandanya yg paling ketara sekali ada dua:Pertama: Buta mata kirinya dan kelihatan seperti buah kismis yg kecut, manakala mata kanannya tertonjol keluar kehijau-hijauan berkelip-kelip laksana bintang. Jadi kedua-dua matanya adalah cacat.Kedua: Tertulis didahinya tulisan “Kafir (Kaf-Fa-Ra)”. Tulisan ini dapat dibaca oleh setiap org Islam, sama ada ia pandai membaca atau tidak. Mengikut hadis riwayat At-Thabrani, kedua-dua tanda ini menjelma dalam diri Dajjal setelah ia mengaku sebagai Tuhan. Adapun sebelum itu, kedua-dua tandayg terakhir ini belum ada pada dirinya.

Tempat Tinggalnya Sekarang:

Menurut riwayat yg sahih yg disebutkan dlm kitab “Shahih Muslim”, bahawa Dajjal itu sudah wujud sejak beberapa lama. Ia dirantai di sebuah pulau dan ditunggu oleh seekor binatang yg bernama “Al-Jassasah”. Terdapat hadis mengenainya.. (tetapi terlalu panjang utk ditulis.. anda boleh membaca terus dari buku). Daripada Hadis ini jelaslah bagi kita bahawa Dajjal itu telah ada dan ia menunggu masa yg diizinkan oleh Allah swt utk keluar menjelajah permukaan bumi ini dan tempat “transitnya” itu ialah disebelah Timur bukan di Barat.

Berapa lama ia akan hidup setelah kemunculannya:

Dajjal akan hidup setelah ia memulakan cabarannya kepada umat ini, selama empat puluh hari sahaja. Namun begitu, hari pertamanya adalah sama dgn setahun dan hari kedua sama dengan sebulan dan ketiga sama dengan satuminggu dan hari-hari baki lagi sama seperti hari-hari biasa. Jadi keseluruhan masa Dajjal membuat fitnah dan kerosakan itu ialah 14 bulan dan 14 hari. Dalam Hadis riwayat Muslim ada disebutkan :

Kami bertanya: “Wahai Rasulullah! Berapa lamakah ia akan tinggal di muka bumi ini? Nabi saw, menjawab: Ia akan tinggal selama empat puluh hari. Hari yg pertama seperti setahun dan hari berikutnya seperti sebulan dan hari ketiga seperti seminggu. Kemudian hari yg masih tinggal lagi (yaitu 37 hari) adalah sama seperti hari kamu yg biasa.

Lalu kami bertanya lagi: Wahai Rasulullah saw! Di hari yg panjang seperti setahun itu, apakah cukup bagi kami hanya sembahyang sehari sahaja (iaitu 5 waktu sahaja). Nabi saw menjawab : Tidak cukup. Kamu mesti mengira hari itu dgn menentukan kadar yg bersesuaian bagi setiap sembahyang..”

Maksud Sabdaan Rasulullah saw, ini ialah supaya kita mengira jam yg berlalu pada hari itu. Bukan mengikut perjalanan matahari seperti biasanya kitalakukan. Misalnya sudah berlalu tujuh jam selepas sembahyang Subuh pada hariitu maka masuklah waktu sembahyang Zohor, maka hendaklah kita sembahyangZohor, dan apabila ia telah berlalu selepas sembahyang Zohor itu tiga jam setengah misalnya, maka masuklah waktu Asar, maka wajib kita sembahyang Asar Begitulah seterusnya waktu Sembahyang Maghrib, Isyak dan Subuh seterusnya hingga habis hari yg panjang itu sama panjangnya dgn masa satu tahun dan bilangan sembahyang pun pada sehari itu sebanyak bilangan sembahyang setahun yg kita lakukan. Begitu juga pada hari Kedua dan ketiga.

Fitnah Dajjal:

Dajjal telah diberi peluang oleh Allah swt utk menguji umat ini. Oleh kerana itu, Allah memberikan kepadanya beberapa kemampuan yg luar biasa. Di antara kemampuan Dajjal ialah:

* Segala kesenangan hidup akan ada bersama dengannya.

Benda-benda beku akan mematuhinya.Sebelum kedatangan Dajjal, dunia Islam akan diuji dahulu oleh Allah dgnkemarau panjang selama 3 tahun berturut-turut. Pada tahun pertama hujan akan kurang sepertiga dari biasa dan pada tahun kedua akan kurang 2/3 dari biasadan tahun ketiga hujan tidak akan turun langsung. Umat akan dilandakebuluran dan kekeringan. Di saat itu Dajjal akan muncul membawa ujian.

Maka daerah mana yg percaya Dajjal itu Tuhan, ia akan berkata pada awan: Hujanlah kamu di daerah ini! Lalu hujan pun turunlah dan bumi menjadi subur. Begituj uga ekonomi, perdagangan akan menjadi makmur dan stabil pada org yg bersekutu dgn Dajjal. Manakala penduduk yg tidak mahu bersukutu dgn Dajjal..mereka akan tetap berada dlm kebuluran dan kesusahan.

Dan ada diriwayatkan penyokong Dajjal akan memiliki segunung roti (makanan) sedangkan org yg tidak percaya dengannya berada dalam kelaparan dan kebuluran.

Dalam hal ini, para sahabat Rasullullah s.a.w. bertanya:”Jadi apa yg dimakan oleh org Islam yg beriman pada hari itu wahai Rasulullah?” Nabi menjawab:”Mereka akan merasa kenyang dengan bertahlil, bertakbir, bertasbih dan bertaubat. Jadi zikir-zikir itu yang akan menggantikan makanan.” H.R Ibnu Majah

* Ada bersamanya seumpamanya Syurga dan Neraka:

Di antara ujian Dajjal ialah kelihatan bersama dengannya seumpama syurga dan neraka dan juga sungai air dan sungai api. Dajjal akan menggunakan kedua-duanya ini untuk menguji iman org Islam kerana hakikat yg benar adalah sebalik dari apa yg kelihatan. Apa yg dikatakan Syurga itu sebenarnya Nerakadan apa yg dikatakannya Neraka itu adalah Syurga.

* Kepantasan perjalanan dan Negeri-Negeri yang tidak dapat dimasukinya:

Kepantasan yg dimaksudkan ini tidak ada pada kenderaan org dahulu. Kalauhari ini maka bolehlah kita mengatakan kepantasan itu seperti kepantasan jet-jet tempur yg digunakan oleh tentera udara atau lebih pantas lagidaripada kenderaan tersebut sehinggakan beribu-ribu kilometer dapat ditempuhdalam satu jam”… Kami bertanya: Wahai Rasulullah! Bagaimana kepantasan perjalanannya diatas muka bumi ini? Nabi menjawab:”Kepantasan perjalanannya adalah seperti kepantasan “Al Ghaist” (hujan atauawan) yang dipukul oleh angin yang kencang.” H.R Muslim

Namun demikian, Dajjal tetap tidak dapat memasuki dua Bandar suci umat Islam yaitu Makkah Al Mukarramah dan Madinah Al Munawwarah.

* Bantuan Syaitan-Syaitan untuk memperkukuhkan kedudukannya:

Syaitan juga akan bertungkus-lumus membantu Dajjal. Bagi syaitan, inilah masa yg terbaik utk menyesatkan lebih ramai lagi anak cucu Adam a.s.

wallahua'lam...

artikel dicilok dari ~ http://wihans.web.id/005-sari-120710

Monday, October 4, 2010

that is ENGINEER

gambar ni aku cilok dari google group civil aku ~



apa-apa pun... besss gilerrr layan lagu jiwang sambil wat lab report... hargh3...

Friday, October 1, 2010

ponteng kelas

di sini ada beberapa panduan untuk anda memonteng kelas atau kuliah. hanya sesuai di aplikasikan pada pelajar2 institut pengajian tinggi sahaja. kepada pelajar2 sekolah kalo nak apply, try la... kalo kena simbah ayaq ngan warden, jgn salahkn gua... simbah ayaq x pa lg... kalo kena simbah ngan asid...haaa... habih la hgpa....

tips pertama : mesti carikan orang untuk sign bg pihak anda sebagai tanda kehadiran. org yg diwakilkan itu mestilah rela sama bersubahat dgn anda untuk sign bg pihak anda... mestilah cari seorang yg bleh dipercayai... jangan ,
"bro...ko tlong sign untuk ak..."
"orite...no hal.."
keesokkan harinya. "bro...pesal ko x sign kat ak semalam ?"
"Allah...sori bro....ak pon terkandas jgak...."
hampeeehhh...
carilah orng yg ada semngt nk p kelas...x ke rugi satu attendance...

tips kedua : fikirkanlah akibat anda memonteng kelas trsebut. sama ada anda dapat kejar balik sbject trsebut dgn study je kat blik..atau dgn kawan... jika anda rasa anda bleh study sorng2, orite...x dak masalah untuk ponteng...anda rasa anda bijak sgt lah....tapi kalo anda rsa dri anda blum ckup hebat sbject trsebut..dan anda perlukan pensyarah untuk mengajar sbject trsebut, pergilah kelas... tp kalo anda mahu pnteng jgak...lantak hg lah... x bleh jwab final exam jgn menyesal sudaaa...

tips ketiga : fikirkan sama orng lain...jgn dok pikiaq periuk nasi hg ja... kalo ad esemen grup tu...p la kelas....kesian kat member2 grup hg tu... tambah2 kalo time tu...giliran anda kena present something...pastu...anda ponteng plak kelas....x ke bwk masalah kt grup anda tuh... x pepasal member2 grup anda yg hadir dan bersedia nak truskan presentation tu kenalah tggu 1 mggu lgi... kalo anda ada alasan munasabah x pe... demam ke...jatuh mtor ke... ni..kol x angkat....msej x rply.... mnyushkan grup anda sja...jdi... sbelum pnteng... fikirkanlah member2 grup anda tu dulu...

tips keempat : berdoalah supaya x dak quiz atau test time kelas trsebut...kalo ad...haaa..nseb hg la...sapa sruh ponteng kelas...x ka naya....

tips kelima : TIPS YANG PALING PENTING SEKALI.
YAKINLAH PADA DIRI ANDA.
YAKINLAH PADA DIRI ANDA.
YAKINLAH PADA DIRI ANDA.
jika anda yakin pada diri anda untuk ponteng kelas, maka anda akan ponteng dgn bgganya... dan juga tnpa rsa bersalah walopn sebesar zahrah...


aaa...tggulah bulan posa taun depan....niat ikhlas p kelaih....moga bnyak pahala dpt...

Sunday, September 26, 2010

artikel2 ni aku ciplak dari http://www.rileks.info/coollist/2009/02/lawak-minggu-ini/

lawak2 jugak la crita dalm blog ni... baca la... hak3...


Citer 1

Suami : Kenapa Sayang menangis?
Isteri: Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..
Suami : Buku apa?
Isteri: Buku bank abanglah..

Citer 2
Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta derma. Derma untuk rumah orang-orang tua. seorang budak pun membuka pintu.
budak : derma ape bang?
lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk didermakan?
budak : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.
lelaki : ??

Citer 3
Tunang Farid, Siti, menelefonnya untuk memutuskan pertunangan mereka.
Farid : Mengapa?
Siti : Saya dah bosan ngan awak. saya dah ada teman baru. Sebelum tu awak mesti kembalikan semua gambar saya.
Farid : Ok. Tapi saya tak ingatlah yang mana satu gambar awak, Nanti awak pilihlah sendiri. Yang selebihnya kembalikan kepada saya.
Siti : Erkkkkkk… … .. Benci … … ..

Citer 4
3 org menaiki motor dan ditahan polis trafik. Namun pemandu motor tersebut tidak berhenti. Katanya, ‘Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga!!!

Citer 5
Citer ni member aku yg beritau. Sampai nak pecah perut dibuatnya. It happen at Jalan Loke Yew. Satu malam tu kawan pompuan ni la, dia baru jer balik dari party, tak tahu how many glasses dia minum ler tapi memang dia betul-betul mabuk.

So masa on the way home she got blocked from the police officer and asked for her driving license and so on but unfortunately at the same time tu, there was an accident happen a cross the road. Quite major jugaklah accident and the policeman leave her and rushed to the accident scene.So this stupid girl dah gabra tak tahu nak buat camne, she just ran off back to her car and head straight back home in Klang.

So the next morning polis datang ketuk pintu rumah dia dan polis tu tanya dia, “AWAK PEGI MANA MALAM SEMALAM?”

Pompuan ni pulak jawab, “TAK KEMANA ENCIK. SAYA KAT RUMAH JER.”

So polis tu tanya lagi, “BETUL KER ”
Pompuan tu jawab, “BETUL ENCIK. SUMPAH SAYA TAK GI MANA2, TANYA LER NGAN HOUSEMATE SAYA.”
So polis tu kata, “YE KER? (sambil tergelak) MARI SINI, KELUAR JAP”
Lepas tu polis tu tunjuk, “HA!!! ITU KETA SAPA TU??”

Pompuan tu macam nak pengsan sebab dia dah terbawak keta polis yg malam tadi balik rumah, dia ingat keta dia sebab kaler sama warna putih (wira) cuma keta dia takde sticker polis kat tepi pintu jer. Tak pasal2 kena saman RM1000 dan gantung lesen 1 tahun.

Citer 6
Seorang Tok Batin baru membeli motorsikal Honda dan kebetulan pada jalan pulang terserempak dengan kawanya yang ingin menumpang, lalu ditumpangkan kawanya itu. Dalam perjalanan kawannya merasakan Tok Batin hanya mengunakan gear 1 sahaja lalu bertanyalah kawanya itu,
Kawan Tok Batin : Kenapak kamu hanya pakai gear 1 sahaja.
Tok Batin : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.
Kawan Tok Batin : ??

Citer 7
Seorang posmen yang datang menghantar surat.
” Assalamualaikum ”
” Walaikumsalam ”
” Ni rumah encik Sameon ye?
” Ya saya”
” Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni ”
” Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?”

Citer 8
Orang Asli Dan Polis
orang asli : selamat pagi tuan
polis : selamat pagi
polis : apa hal
orang asli : saya nak buat repot tuan
polis : fasal apa tu
orang asli : kawan saya di baham harimau
polis : pukul berapa
orang asli : dia tak pukul, terkam
polis : habis?
orang asli : tak habis, tinggal kepala

citer 9
Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa, dia bertanya: ” Doktor, lepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya membaca macam orang lain?”
“Dah tentu, ” jawab doktor.
“Oh, gembiranya. Dah lama saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca,” kata lelaki
itu dengan riang.

citer 10

Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Shan terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati
Amin. : Shan Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Shan : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah terpotong jari saya.
(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Shan : Saya datang untuk ujian air kencing…

citer 11

Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat. Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong berwarna merah.
“Atok buat apa tu?”.
“Atok bagi surat kat kawan atok,cu!” jawap atoknya.
Cucunya bertanya lagi, “Apa bangang sangat kawan atok duduk dalam tong merah tu?”

citer 12

Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik
berkenaan.
Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok. Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung manakala yg ketiga disambar petir.
Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya…

Saturday, September 25, 2010

Hijau Kuning

yeah...setelah lama x meng-update blog...nak dekat seminggu jugak la... x la bersawang sgt lagi... huhuhu... akhirnya pada malam ini, dapatla aku update sikit blog ak... tapi x tau nak tulis apa...huhuhu....

aku nak tulis apa ha?
aku nak tulis apa ha??
aku nak tulis apa ha???
aku nak tulis apa ha????
aku nak tulis apa ha?????
aku nak tulis apa ha??????
AKU NAK TULIS APA HA???????

Biar jasa jadi kenangan
Hijau Kuning lambang kemegahan
Jelapang Padi tempat sanjungan
Negeri Kedah Darul Aman

(sebahagian lirik dipetik dari lagu Biar Jasa Jadi Kenangan, iaitu lagu bola sepak negeri Kedah)


sejak kebelakangan ni aku jadi semangat kenegerian cket...huhuhu...x tau la pasai pa..angin apa ntah mai ... mungkin sebab lagu rakyat negeri Kedah ni sedap2... enak didengar...menaikkan semangat cintakan negeri... rasa bangga semacam ja... walaupon Kedah x la semaju KL,Pulau Pinang...lirik dia yang memang memberi kesan kat diriku... hak3...semangat assabiah btoi...syok dok di negeri jelapang padi...bergaul dengan golongan petani... banyak pengalaman hidup depa cerita... huhuhu...

tapi masalah nya....aku orang Pulau Pinang... tapi mcm mna la aku bleh p minat lagu rakyat negeri Kedah... lagu rakyat Pulau Pinang x se-best lagu Kedah...hehe... ni namanya semangat kedaerahan... daerah utara... x pa..Pulau Pinang dgn Kedah adek-beradek ja... loghat sama... hehehehe...ish2... kikiskan...x baguih semangat kenegerian yang melampau-lampau...

haaa...ni ak nk kongsi... lagu rakyat negeri Kedah paling feveret aku... tiap2 pagi sbelum p kelas aku dok dengaq lagu nih...bagi aku, lagu ni memang bes... muzik dia, lirik dia... btoi2 menaikkan darah muda aku untuk syangkan negeri Kedah...walaupn aku bukan rakyat Kedah...huhuhu...x pa...daerah utara jugak...huhuhu... cuba la dengaq...



p/s : wargh....setelah memperbaiki bnyk technical error.... dpt la perbaik post kali ni... biasa la... blogging pkul 3 pagi...mata dh mcm kena tumbuk dah...hak3....

Saturday, September 18, 2010

segan nak balik U,

berat sungguh hati dan kaki,
hendak pulang semula ke UTP,
wahai rector yang ku kasihi,
tidak bolehkan tuan extend-kan cuti...

berat rasanya otak dan minda,
untuk menyerap semula semua ilmu berguna,
setelah banyak menyerap benda-benda tak berguna,
seperti movie, lagu, dan wanita-wanita...
(WANITA ???!!! WHAT THE...ASTAGHFIRULLAH AL AZIM...)

hilang abis moodku,
mood nak pergi kelas kuliahku,
mood nak buat esemen-esemen ku,
dek kerana cuita raya yang ku lalu,
raya yang paling best dalam hidupku...

berat rasanya hendak meninggalkan rumah ini,
untuk pergi semula ke Tronoh yang benci,
benci sebab tak dak apa yang menarik di hati,
tidak seperti di negeriku yang sungguh riuh-rendah sekali...
hehehe...jangan marah erk orang tronoh...

kepada rakan-rakanku yang masih di P.Pinang sana,
kalo nak kluaq ronggeng jangan lupa,
jangan lupa roger daku sama,
supaya kita boleh ronggeng sama-sama,
x pa, UTP ngan P.Pinang 2 jam saja,
senang cerita hangpa mai amek aku la,
lepaih tu ak bawak hangpa semua,
bawak jalan di Perak yg tak la syok mana,
tak se-syok negeri kita yang tercinta...
hehehe... jangan marah orng Perak...hehehe...


bunga raya bunga kebangsaan Malaysia,
bunga raya ada lima kelopaknya,
kenapa cuti sekejap sahaja,
AKU TAK PUAS LAGI NAK BERAYA !!!

Wednesday, September 15, 2010

raya sakan btoi

alhamdulillah di panjatkan kesyukuran terhadap ILAHI... kerana dapat beraya dalam suasana yang aman damai tanpa sengketa... alhamdulillah... diharap suasana seperti ini akan berkekalan sehingga ke akhir hayat...amin...

raya sakan btoi tahun ni... x tau angin apa mai melanda... rumah terbukak sana-sini...
reunion pon sana-sini... tiap2 hari kluaq... pkul 10 kluaq... pkul 7 baru sampai rumah...ish2... apa nak jadi remaja zaman sekarang.... huhuhu....

reunion sekolah rendah... 8 tahun x jumpa... hak3...
reunion sekolah menengah... ni x pa... tiap2 bulan jumpa dah... nek cemuih dah... hak3...

malam balik rumah, lembik terus... terbongkang...hak3...
apa2 pon... raya taun ni melakar rekod sejarah dalam idup aku... duet raya hanya RM18... x mencecah pon rm20... sempoi la...hahaha...x pa...dah besaq panjang dah... x dapt duet rya bnyak pon x pa...ngehehehehe...

tapi bila bukak sem ni balik... 3 tests menanti... 1 presentation turut menanti jua... waaaa... sakit jiwa aku dengaq... ahakz... x sedap dah nak beraya pon... x sedap dh nk mkn kuih raya pn ada... x sedap dah nk makan lomang n ketupat pn jua...ngahahaha...
semua test tu minggu 1st lepaih bukak sem plak tu...x sporting btoi la lecturer ni... ahakz... tapi x pa... test je pon...bukan final exam...hahaha...perangai x senonoh btoi...bila nak maju... hehehe...


aku terkilan x dapat jua main mercun taun ni... hehehe....

Wednesday, September 8, 2010

rehearsal perang kat kampungku

aku sampai rumah hari sabtu , 4 September 2010, dah mula dengar bunyi mercun... pom sana, pom sini....
setahu aku, tahun2 lepas x la menjadi-jadi... tapi tahun ni kemeriahannya lain sikit... semakin rancak bunyi mercun...

aku rasa depa ni rehearsal nak perang gamaknya... waktu depa rehearsal :

1) pagi, dalam pkul 10 pagi.
2) waktu petang, dalam pkul 6.
3) waktu maghrib, lepas bukak puasa.
4) tengah malam.

semakin nak raya, semakin meletupnya semakin kuat.... mungkin dapat senjata yang canggih... hahaha...

tapi....yang aku heran sangat2... yang paling otai main mercun ni kat kampung aku...jiran belah kiri dengan kanan rumah aku... betul2 kiri dan kanan... hampeh btoi... serupa macam perang.... belah sini pom... belah sana pom.... belah sini x puaih ati...pomnya kuat sikit.... belah sini x bleh dok diam....pomnya kuat sikit lagi... begitulah situasinya sampai bekalan peluru dah abis...

lepas tu, waktu seterusnya, bekalan peluru kembali terisi... perang diteruskan....pom kanan..pom kiri.... aku yang dok di tengah2 ni... sabaq je la.... nak marah anak jiran...stg mak pak depa kata apa plak... yg mak pak depa pon x kata ap... huhuhu....kadang2 aku tertanya-tanya...mana la budak umoq 11, 12 thun dpat duit bnyak beli mercun sampai satu beg plastik besaq plak tu... nak kata dpt scholar.... bru sekolah menengah... nk kata main judi.... arrggghh...gerenti kalah... (hargh3....jahat giler pemikiran...hak3....)

rumah aku ibarat pepatah... "gajah sama gajah berperang, pelanduk mati di tengah-tengah"

huhuhu... kadang2 rasa teringin jugak la nak main mercun... lama dah kot x sentuh menatang tuh... last sekali sentuh ingat tingkatan 2 ...pastu dah ilang mood nak main... hahaha.... x pa2... zaman depa....zaman aku dah lepas...

mak aku cakap, "haish...mak pak depa tak kata apa ka...."
ayah aku cakap, "kalo mak pak depa kata, tak la bunyi dah mercun tu...sebab mak pak depa biaq la jadi lagu tuh..."
huhuhu...

jadi....sapa yg ada anak tu... kalo nak bgi anak men mercun....bwk la ank pi tengah2 hutan...hah...main la puas2... bakaq la bopa bnyak pon..satu guni pon bakaq la....x dak sapa nk marah dah... nk bakaq hutan tu sekali pon, bakaqlah....nak angkat geng nak perang meriam buluh pon, peranglah... x dak sapa nak halang... asalkan jauh dari kawasan perumahan...

kesian la sapa yg ada ank2 kecik.... x bleh tidoq dgn aman.... teriaq memanjang dek bunyi bising mercun tuh....mau x marah bapak budak tu.... kluaq bwk kyu api...lari abih budak2 yg men mercun tu...hak3.... nak wat mcm mna...tu la kata budak2.... huhuhu...

tapi jauh disudut hati... haish...teringin benor nak men balik mercun ni....walopon umur dah menjangkaui zaman tu.....arghhh...peduli happa ak... sok ak nk beli mercun gak..x kira !!! x matang pon, x matang lah... asalkn ak dpat perang balik dgn budak2 tu... HARGH3 !!!

p/s : adik2, kakak2, abg2, pak cik2, mak cik2.... jgn la men mercun... haram hukumnya... kerana mencampakkan diri ke lembah kecelakaan.... bahayo.... lagi pon...bakaq duit sia2 je.... bek duit tu simpan wat hantaran kawen nnti... hak3... x ke jimat namanya... hargh3...good idea...

http://www.smileycodes.info

Sunday, September 5, 2010

suami, isteri, dan cermin

cerita dicilok dari ~ http://harubiru75.blogspot.com/2009/02/suami-isteri-dan-cermin.html


Ini kisah pasal sepasang suami dan isteri
orang asli yang tinggal di dalam hutan. Rumah dia orang ni dibina di atas
pokok... 2 tingkat lagi tu. Si suami kerja nya mencari makanan
di hutan, sama ada dengan pergi berburu ataupun memetik buah-buah
hutan. Si isteri pula tinggal mengemas dirumah.

Suatu hari, Si suami pergi mencari makanan dihutan. Sedang
mencari-cari.. tiba-tiba dia terjumpa cermin. Dia pun bawa balik
cermin tu dan disimpankan cermin tersebut di tingkat atas rumahnya

tanpa pengetahun isterinya.

Setiap hari sebelum pergi keluar mencari makanan, dia akan masuk ke
bilik dan melihat cerminnya. Sehinggalah satu hari, si isteri naik
pelik melihat telatah suaminya tu..

Maka disiasatlah bilik yang selalu dimasuki oleh suaminya..
bimbang-bimbang kalau suaminya menyimpan perempuan lain di bilik

tersebut tanpa pengetahuannya..

Dan punyalah terkejut beruk.. dia masuk je
bilik tu.. di ternampak cermin suaminya. Oleh kerana si isteri ni
taktau cermin tu apa.. so, dia ingat orang dalam cermin tu memang
perempuan simpanan suaminya.

Apa lagi.. habis berlari dan meraung menangisla dia cari mak nya..

Lepas berjumpa dengan maknya.. mak dia cakap nak lihat sendiri
perempuan yang kononnya disembunyikan oleh suaminya tu..

Lalu maknya pon masuk ke bilik tersebut.

Kemudian keluar dari bilik tersebut sambil ketawa terbahak-bahak..

Isteri: Apsal mak ketawa?..
Mak: Apa teruk benor selere suami ko tu.. kalau ye pon nak kawin
lain.. carik la perempuan yang elok sikit.. Ini tak.. aku tengok
perempuan kat bilik tu.. dah la tua.. hodoh pulak tu..

Saturday, September 4, 2010

suasana penantian 1 syawal tahun 1431 hijrah semakin dirasai...
suasana pemergian ramadhan jua turut dirasai...

apa-apa pon... suasana di UTP semalam memang mcm ayam... sunyi sepi...
abis budak2 ni pakat balik abih... geng2 pon smua dah rmai2 pakat pegi MAMPOSSS!!!!! HARGH3.... hehe....
pegi balik ke kampung halaman masing2... hehehe...

layan la lagu raya sorang2... kt blik sorang2....

pergh.... tacing sialan...ahakz... kalo biasa kat parking keta... penuh ngan keta... tapi smalam penuh dgn ruang2 kosong je... ahakz....

nak tggu esok hari nak balik pn seksa jugak la... sejam bagaikan sehari... dok usyar jam je.... bila la esok ni... nak blah ni.... waaaaa !!!! sakit jiwa dowh di di UTP time nih.... hahaha.... tapi x pa... rileks... rya lmbt lagi... ahakz....

mlm layan lgu raya... siang layan lagu raya lagi... dalam perjalanan balik umah layan lagu raya lgi... sampai umah layan lagu raya lgi... nseb bek lagu raya x layan ak...hahaha.... (apa aku merapu ni....huhu...)

apa-apa pn....walaupn rya lmbt lg... nak wish siap2... selamat mnyambut hari raya aidilfitri... kali ni wish sja..x mau mnx maaf lg... ad berapa hri lagi bleh wat silap...nnti time rya mnx maaf balik la.... HARGH3..... giler jahat punya perangai.... hahaha....


Monday, August 30, 2010

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA KALI KE-53

MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA !





basikal tua... basikal buruk... hahaha...

Sunday, August 29, 2010

Ampunilah Hamba Ya Allah Maha Penerima Taubat

Ampunilah Hamba Ya Allah Daripada Segala Dosa



Tambahkan kepadaku ilmu yang berguna

Dan berikanlah aku amalan yang dimakbulkan

Dan kurniakan kepadaku rezeki yang meluas

Dan perkenankan taubatku dengan taubat nasuha


Ampunilah Hamba Ya Allah Maha Penerima Taubat

Ampunilah Hamba Ya Allah Daripada Segala Dosa



Tambahkan kepadaku ilmu yang bergu

Dan berikanlah aku amalan yang dimakbulkan

Dan kurniakan kepadaku rezeki yang meluas

Dan perkenankan taubatku dengan taubat nasuha


Ampunilah Hamba Ya Allah Maha Penerima Taubat

Ampunilah Hamba Ya Allah Daripada Segala Dosa


أستغفر الله العظيم واتوب اليه

Wednesday, August 25, 2010

Ketahuilah Wanita, Lelaki Teransang 30 Kali Sehari

Saya tertarik benar dengan khutbah Jumaat di tempat saya (Balai Islam, Flet Pekeliling) 15 Jun lalu. Isunya mengenai kewajipan menutup aurat.

Disebabkan semua jemaah lelaki, khatib mengingatkan jemaah supaya memberitahu anak isteri supaya menjaga aurat masing-masing.

Kenapa wanita tu senang menjadi fitnah? hum..memang itulah hakikatnye.. kerana wahai wanita, Allah telah jadikan anda makhluk paling cantik dipandang mata, andalah sebaik-baik perhiasan yang mampu menarik pandangan setiap mata di sekitarmu..

01.Ada yang pakai tudung singkat. Julurnya diikat ke belakang. Atau diikat ke leher. Maka nampaklah 'kegebuan' leher dan dadanya. Sedangkan dalam khutbah tadi, khatib membacakan ayat al-Quran yang meminta wanita melabuhkan tudung, menutup bahagian dada mereka.

02.Ada pakai tudung, tapi pakai T-shirt pendek. Malah ada yang pakai T-shirt tanpa lengan. Sudah tu ketat pula. Bukankah lengan itu aurat. Bahaya mendedahkan lengan yang 'gebu' itu. Yang dahsyatnya, ada pakai T-shirt singkat yang dipadankan dengan jeans terlondeh. Jadi apabila membongkok atau duduk, nampak seluar dalam, malah kadang-kadang alur bontot.

03.Ada pakai tudung, tapi pakai jeans teramat ketat. Alur punggung pun terbelah dua. Bentuk bontot pun terserlah. Apa nak jadi ni?

04.Ada yang pakai tudung, tapi pakai kebaya ketat. Tidak cukup dengan tu pakai 'kain koyak' pula. Apabila berjalan, terserlahlah 'kegebuan' betis malah kadang-kadang paha pun tersembul.

05.Ada yang pakai tudung, tapi pakai kain singkat, macam skirt mini. Kaki bukan auratkah? Pakailah stokin!!!!!!!

06.Ramai perempuan pakai tudung, tapi bermekap tebal dan berwangi-wangian. Bibir merah menyala. Menunjukkan aksi seksi pula tu.

07.Ada perempuan bertudung, 'merendek' pula dengan pacar di bangku stesen bas dan pusat beli-belah. Ini menjatuhkan imej wanita bertudung.

08.Ramai perempuan suka pakai kasut bertumit tinggi. Apabila berjalan berbunyilah, tang, tang, tang. Dalam khutbah tadi, khatib memberitahu tidak boleh timbul bunyi yang boleh menaikkan syahwat lelaki.

Syahwat Lelaki

Berkenaan syahwat lelaki ini, saya berpendapat kebanyakan perempuan tidak memahaminya.

Ini kerana perempuan dan lelaki tidak sama dari segi biologi keinginannya.

Lelaki mudah saja naik syahwatnya sedangkan perempuan tidak. Kebanyakan perempuan ingat lelaki macam dia. Itu tidak benar sama sekali.

Seorang rakan saya memberitahu, satu kajian mendapati lelaki terangsang secara puratanya sebanyak 30 kali sehari. Ini sudah semula jadi. Bukan dibuat-buat. Jadi bukan sesuatu luar biasa jika lelaki naik syahwatnya jika melihat aurat perempuan.

Itu normal. Jadi untuk selamat dunia akhirat, lelaki dan perempuan wajib jaga aurat masing-masing. Ikut saranan al-Quran dan hadis. Tafsiran ajaran al-Quran dan hadis disampaikan oleh ilmuan agama seperti khatib Jumaat itu.

Pandai-pandailah nanti menjawab dan berdalih di hadapan Allah.. Tak takut ke?

Saya perhatikan sekarang ini ramai perempuan bertudung. Alhamdulillah, tetapi yang tidak sedapnya, semakin ramai wanita bertudung tetapi tidak menutup bahagian sensitif.

Lepas tu, disalahkan pula lelaki mata keranjang... Lelaki buaya darat... Lelaki mengganggu... Lelaki sexual harashment... Sape suruh buat-buat suara manja? Sape suruh? Sapa suruh telanjang dikhalayak ramai? Akhir zaman, wanita berpakaian, tetapi hakikatnya mereka berbogel... Sape yang cakap tu?

Lelaki dan perempuan ikut saja panduan al-Quran dan hadis jika mahu selamat.

Jangan mahu dibantah hukum-hakam agama. Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Seribu Dalih..

Wallahua'lam

Info Penulis
Saudara Zulhafidz Yahaya merupakan Ketua Team Designer bagi iLuvislam.com. Beliau merupakan anak kelahiran Grik, Perak. Memiliki Ijazah Sarjana Muda Perancangan Bandar dan Wilayah dari Universiti Teknologi Mara (UITM) Shah Alam, Selangor (2006). + www.facebook.com/agmnhob

ak keja dok cilok dri blog org ja...hehehe...


Tuesday, August 24, 2010

satu yang tiada duanya ~

01. Sebutkan satu yang tiada duanya,
02. dua yang tiada tiganya,
03. tiga yang tiada empatnya,
04. empat yang tiada limanya,
05. lima yang tiada enamnya,
06. enam yang tiada tujuhnya,
07. tujuh yang tiada delapannya,
08. delapan yang tiada sembilannya,
09. sembilan yang tiada sepuluhnya,
10. sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh,
11. sebelas yang tiada dua belasnya,
12. dua belas yang tiada tiga belasnya,
13. tiga belas yang tiada empat belasnya.
14. Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh!
15. Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya?
16. Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam surga?
17. Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya?
18. Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!
19. Siapakah yang tercipta dari api, siapakah yang diadzab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api?
20. Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diadzab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu?
21. Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar!
22. Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan dan dua di bawah sinaran matahari?"


1. Satu yang tiada duanya ialah Allah SWT.
2. Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah SWT berfirman, "Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami)." (Al-Isra': 12).
3. Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.
4. Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Qur'an.
5. Lima yang tiada enamnya ialah Solat lima waktu.
6. Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah Hari ketika Allah SWT menciptakan makhluk.
7. Tujuh yang tiada delapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah SWT berfirman, "Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang." (Al-Mulk: 3).
8. Delapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah SWT berfirman, "Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat men-junjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka." (Al-Haqah: 17).
9. Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu dan belalang.*
10. Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah SWT berfirman, "Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat." (Al-An'am: 160).
11. Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf .
12. Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah, "Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, 'Pukullah batu itu dengan tongkatmu.' Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air." (Al-Baqarah: 60).
13. Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah dan ibunya.
14. Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh. Allah SWT ber-firman, "Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing. " (At-Takwir: 18).
15. Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS.
16. Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf , yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, "Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami, lalu dia dimakan serigala." Setelah kedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka, " tak ada cercaan terhadap kamu semua." Dan ayah mereka Ya'qub berkata, "Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Yusuf:98)
17. Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keledai. Allah SWT berfirman, "Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keledai." (Luqman: 19).
18. Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam, Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.
19. Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diadzab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim. Allah SWT berfirman, "Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim." (Al-Anbiya': 69).
20. Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diadzab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ash-habul Kahfi (penghuni gua).
21. Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya wanita, sebagaimana firman Allah SWT? "Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar." (Yusuf: 28).
22. Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang
hari.



sumber dicilok dari ~ http://world-islam.blogspot.com/2008/07/kisah-benar-di-amerika-satu-gereja.html

Friday, August 20, 2010

jangan tidor dalam bas

alkisah... bermulalah kisah daku... pada tanggal 20 Ogos 2010, bersamaan 10 Ramadhan 1431 hijrah...

aku nak balik rumah dari utp... dengan menaiki bas kat medan gopeng... sampai di medan gopeng, adalah sorang brother ni panggil ak...

"dik2, nak pi mana?"
"nak p butterworth..."
"haa...mai2...ada2...bas la nie..."

tanpa segan silu dan konfidennya ak beli la tiket tersebut dengan harga RM16... murah jgak la...
dan trus menaiki bas JMM 9997 (lawa nombor...mcm nombor ekor...), dan trus blah dari medan gopeng tersebut menuju ke rumahku...

dalam bas, ak dok sebelah kakak nurse...sebab dia pakai uniform nurse...bru balik dari kerja gamaknya... boleh tahan muka...ayu jugak la... iras-iras rita rudaini... hargh3...
kita lupakan dulu bab kakak tu sebab bulan posa... tak bleh usyar lama2... makruh... hargh3... mazhab mana aku kutip nih...

sepanjang perjalanan, ak tak tido... tapi, sampai di tempat bernama Juru, iaitu tol sempadan Pulau Pinang dan Perak (betul ke...ntah la....), ak pon kol la ayah ak sruh fetch ak kat jeti butterworth... lepas2 kol... ak rasa mengantok plak... lalu ak pon terlelap...

nak dijadikan ceritera...rupanya...bas yang ak naik tu, destinasi utamanya ialah ke Kangar, Perlis... bas tadi tu hnya berhenti tepi highway je nak drop sapa2 yg nk trun kat jeti butterworth... time tu... ak terlena... aku sedar je...pergh... dah masuk kawasan Sungai Petani dah...iaitu negeri Kedah... tudia... terlajak plak...

ak tanpa segan silu dan konfidennya tnya kat akak nurse sbelah ak tu...

"errr kak... kak cun la.... nk ngorat bleh..."
(reka je...kang kena penmpor free je tnya soalan mcm tu...)

"kak, bas ni bukan berhenti kat butterworth ke?"
"a'ah... tadi brhnti sat tadi... awatnya? adik nk trun kat butterworth ke?"
"owh...ye... maknanya sekarang dah terlepas la?"
"ye... nnti bas ni brhnti kat Sungai Petani plak...."
"kak...bas ni nak p mna sebenarnya?"
"bas ni pi Perlis... dia drop org kat Butterworth dgn Sungai Petani ja..."
"owh... x pa2... trima kasih kak..."

maknanya... ak dh terlepas tmpat brhnti la... ak pi keutara lgi...sedangkn ayah ak tggu kat jeti butterworth...hahahaha....hampeh...
dengan pantas dan tanpa membuang masa, ak trus kol ayah ak dan critakan segalanya...
like father like son... cool beb... tenang mnghadapi kesusahan dan ranjau sukar... ayah ak dengan steadynya mnjawab...

"owh..kalo lagu tu..x pa la...abah p amek ceq kat Sungai Petani la..."

pergh...ingtkn nk marah ka... meleter ka tadi... sporting la abah... that's man beb...
sian kat ayah ak... kena la drive pi Sungai Petani plak amek aku... huhu...

jadi... ak n akak nurse tadi dan ramai lagi trun di Sungai Petani... bas trsebut mneruskan perjalannya untuk pegi mamposss!!!
hehe...pegi Kangar, Perlis....

jadi... pengajarnnya...jgnlah tido dlm bas...nnti melepasss.... kalo nk tido jugak...pesan kat sapa2 sruh tolong kejtkan....

arghhh....nyesal tak sruh kakak tdi kjutkan ak...
nyesal x mnx nombor phone kakak tu tadi...hahahaha...

p/s : kalo ad spa2 baca post ni....faham..bgusla... amek la iktibar...kalo baca dah ulang 3-4 kali x faham2 jgak... baik ko pegi tido la....lgi bgus...hargh3....

Thursday, August 19, 2010

air mata wanita ~ poweeerrr beb

keistimewaan kaum hawa

Suatu ketika, seorang anak bertanya kepada ibunya, “Ibu, mengapa ibu menangis?” Ibunya menjawab, “Sebab ibu adalah perempuan, nak.” “Saya tak mengerti ibu,” kata si anak. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kau memang tak akan mengerti…”Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. “Ayah, mengapa ibu menangis?” “Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas.” sang ayah menjawab. “Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan.”

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, ia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, “Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?” Dalam mimpinya ia merasa seolah mendengar jawapannya:

“Saat Ku ciptakan wanita, saya membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila ia telah membesar.

“Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

“Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

“Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam kondisi dan situasi apapun. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak-anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan
saat didakap dengan lembut olehnya.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sulit dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukannya tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.

“Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian
dan menyedarkan bahwa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

“Dan akhirnya, Kuberikan ia air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat ia gunakan bila masa pun ia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan.”


oleh itu, peringatan untuk diri ini dan semua, janganlah memandang rendah terhadap kaum hawa ini... (walaupon nampak mcm bleh ngap...hehehe...)

kerana air mata kaum hawa ini tersangat power, boleh mecair leburkan ego seorang lelaki... segarang mana lelaki itu, konfem cair... (ak dah besa terkena beb... cair siot... speechless bai... hati trus jatuh kesian... wow...)

kerana kata-kata dari kaum hawa ini jugalah yang biasa membakar semangat kaum adam disaat kaum adam putus harapan... ( serius siot... dengar je kata2 keluar dari mulut dia, tetiba rasa mcm kena suntik pil kuda... rasa high semacam je... jantung berdenyut 500 kali ganda dari besa...huhuhu...)

gambar tiada kaitan dengan tajuk post

Sunday, August 15, 2010

suci dalam debu (bukan IKLIM...hahaha...)

engkau ibarat bintang kejora,
yang bertaburan di alam semesta,
cahayamu menyinar kepada semua,
cahayamu jua bisa menenangkan jiwa,
walaupun engkau jarang dipandang manusia,
kecantikkanmu terselindung disebalik cahaya,
hanya yang mengerti sahaja,
yang nampak jelas kejelitaannya...

engkau umpama mutiara,
yang terdampar dalam lautan sana,
jauh kedalam hanya ditemani kegelapan sahaja,
tetapi cahayamu bisa mencerahkan suasana,
menjadi idaman setiap manusia,
untuk menjadikan perhiasan dunia,
perhiasan dunia yang tiada tolok bandingannya,
kerana betapa dirimu begitu mahal dan berharga,

engkau seperti angin bayu,
yang bisa menenangkan hati yang sayu,
yang bisa melembutkan hati yang keras batu,
akhalakmu bisa membuatkan hati cair layu,
kata tuturmu bisa memadamkan api amarahku,
ketaqwaanmu kepada YANG SATU,
bisa merantai hati sanubariku,
kehormatanmu kepada ibu bapa merantai jiwaku,
kesetiaanmu kepada agama membuka ruang fikiranku,
engkaulah yang dicari-cari sejak dari dulu,

ENGKAULAH SUCI DALAM DEBU

semoga hijab menjadi pakaianmu
semoga kesucian menjadi amalanmu
semoga kesopanan menjadi perhiasanmu
semoga syurga menjadi tempatmu

Saturday, August 14, 2010

Bergembiralah Wahai Wanita.



ceramah disampaikan oleh Ustaz Kazim Elias.... seorang penceramah dan pendakwah yang agak terkenal di daerah utara Malaysia... enjoy... lawak benor cara dia sampaikan ceramah...

Friday, August 13, 2010

hargailah dia sebelum terlambat

~Jika isteri menangis dihadapanmu, "Hargailah ia sebelum terlewat."~

Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi.

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu...

Jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.

Wahai suami2,
jika seorang isteri pernah menangis keranamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat
kau terperuk terlalu dalam .

Wahai suami2,
jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya...
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu...
Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT
yang dirasakannya keranamu ?

~Jika isteri menangis dihadapanmu, "Hargailah ia sebelum terlewat."~

Apakah keistimewaan perempuan ini?
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya...
PELUKAN & CIUMANnya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya...

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU, MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya...
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya...
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN...
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana 1 hal.
Bahawa "Betapa BERHARGAnya dia".

~dicilok dari facebook geng

apasal tiba2 aku post bab nih ??? hahaha... x dak apa2... cuma sekadar satu perkongsian kepada umum...tapi aku bukan pompuan tau... huhuhu...
tapi aku bukan suami orang juga tau... kawin pon tak lagi... nak jaga diri pon tak terjaga lagi... inikan nak jaga anak orang... hahahaha...
( tak sabaq nak kawin dh tu... hargh3...)

Wednesday, August 11, 2010

jadual yang men'spoil'kan

sebelum awal sem lagi...
tak... sebelum start sem lagi...
tak tak... sebelum habis sem lepas lagi...
aku sudah berazam dalam diri ini...
supaya tak mahu lagi kelas lepas solat Jumaat kali ini...

letih bai... dah la pagi pon pack dah... (pack la sangat... hehehe...)
saja je... nak rehat petang tuh... untuk beribadah pada malamnya... (pergh... perform la...)

tiba-tiba sahaja, tanpa disangka...

nama aku terlepas pi kat Jumaat petang... kelas lab 3-5 petang... hampeh btul...
spoi betul la... sebenarnya ada 2 slot kesemuanya... lagi satu slot, iaitu pada hari Khamis pagi...jam 10-12 tengah hari... (bapak skema giler ayat aku... huhuhu...)
ada 2 slot saja... Khamis pagi dan Jumaat petang... setiap slot maksimum 25 orang...
yang lawaknya... masa tengah isi nama untuk slot Khamis pagi tuh dengan geng2 aku... nama aku ke-26... adoiii...lambat sedetik dowh.... kambing btul...

"eh... nama dik no. 26... dik x bleh masuk dh dlm slot nih... akak kena pindhkn dik ke jumaat petang... "

"alllaaa... boleh la kak... sya sorng je kot... tolongla... sya ada bnyak keja petang Jumaat tuh... tolong la akak..."

"tak boleh dah dik... cukup2 25 orang nih... kena 25 orang je setiap slot...dik dah 26..."

"alllaaa akak... sya sorang je kak.. boleh la...26 dgn 24...tak bnyak beza pon... boleh la akak... "

"akak dh dengar alasan yg sma je tiap2 tahun... dah2... tak bleh... alllaa... bnyak la keja ko sgt... akak tau ko nk tido punye..."

dalam hati "siot punya minah...hempuk ngan konkrit kang... seb bek dia tua dari aku... seb bek pangkat kakak... seb bek dia cun molek lotte ...hehehe..."

terima je la... kelas lepas solat Jumaat... dikala kebanyakkan geng2 aku enak dibuai mimpi...
tetapi aku sibuk membanting tulang membuat lab...nguhehehe... (mcm la pi tanam padi tgh2 panas terik...manja btul...ahakz...)

so... the conclusion is.. I have class after Jumaat prayer... I can't sleep... damn... hahaha...

p/s: sekadar perkongsian...hehehe...saja nk update blog di 1st Ramadhan... nguehehe... no offense...~


اللهم ارزقنا قبل رمضان قلوباً جديدة، و توبة سديدة، و همة شديدة، و أعمالاً صالحةً عديدة، نعوذ بك من فتنة النفس و طغيانها، و فتنة الدنيا و ظلمها، و فتنة النعم و كـفرها، و فتنة البلاء و قطعها

Tuesday, August 10, 2010

buat para penyokong MANU

hargh3...
lawak dowh tengok gambar ni... adeh... sapa la reka ni.. kreatif btul...
pegi cuti selama-lamanya la MANU oiii...
time for ARSENAL to get back the titles...
hargh3...

~ gambar cicilok dari facebook kawan


Shahr Ramadhan al-Karim

selamat menyambut bulan Ramadhan al-Karim buat semua...
semoga bulan puasa kali ini lebih elok dari tahun-tahun sebelumnya...
insya Allah...

jagalah percakapan...
jagalah pandangan...
jagalah pendengaran...
jagalah kelakuan...
jagalah pemikiran...

bukan hanya di bulan Ramadhan sahaja kita berubah...
tetapi cuba kekalkan dan perbaiki pada masa seterusnya...
semakin hari, semakin baik... insya Allah...
pesanan untuk diri ini dan semua...




p/s : sapa-sapa rajin kejut aku sahur erk... hargh3...



Saturday, August 7, 2010

Adik Cuma Tanye Je Ibu.mp4 ~ hayatilah...



video ni aku cilok dari facebook geng aku... video ni dah lama dah wjud... cuma aku bru je tau... ketinggalan btul la aku ni... hargh3...

tersentak kalbu jgak la tengok video nih... ni wat aku rasa nak balik umah nih... cesss... nyesal aku tengok... hargh3....

marilah kita sama-sama menghayati (bukan cari nor hayatti...hehehe...) dan amek iktibar....